Rolada z budyniem kawowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To bardzo smaczny deser. Ulubiony przysmak mojej rodziny.

Składniki:

  • Ciasto: 10 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 6 łyżek mleka
    ● 10 łyżek oleju słonecznikowego
    ● 11 łyżek mąki tortowej
    ● łyżka mąki ziemn.
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 5 łyżek cukru pudru
    Masa budyniowa:
    ● 200 ml mleka
    ● 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wymieszanej w 200 ml gorącej wody
    ● 3 żółtka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 5 łyżek mąki ziemniaczanej

Rolada z budyniem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier.
  • 2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na masę. Miksując, wlewamy mleko i olej, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie mieszamy z pianą. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (40x60 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 3. Przygotowujemy masę budyniową: żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko i wystudzoną kawę, a następnie mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Gotujemy tak długo, aż masa budyniowa będzie gęsta. Studzimy. Nakładamy na ciasto i ostrożnie zwijamy roladę. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Komentarze

Podobne przepisy