Rolada z budyniem kawowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywno. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodajemy cukier.
2.Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na masę. Miksując, wlewamy mleko i olej, a następnie obie mąki i proszek do pieczenia. Masa powinna być bardzo gęsta. Delikatnie mieszamy z pianą. Wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (40x60 cm). Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 °C. Studzimy.
3.Przygotowujemy masę budyniową: żółtka miksujemy z cukrem. Dodajemy mleko i wystudzoną kawę, a następnie mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Gotujemy tak długo, aż masa budyniowa będzie gęsta. Studzimy. Nakładamy na ciasto i ostrożnie zwijamy roladę. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin.
Komentarze