Rolada z borówkami

4.5 (169 ocen)

To proste, szybkie, letnie ciasto. Rolada jest uniwersalna, gdyż możemy ją przygotować z dowolnymi owocami (porzeczką, maliną, truskawkami). Wszystko zależy od sezonu w którym ją przygotowuję. Dziś w ogródku królują borówki, więc nie sposób było ich nie użyć do tego wypieku.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt:
    - 4 jajka,
    - 4 łyżki cukru,
    - 4 łyżki mąki,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka oleju
    Nadzienie:
    • 400 ml śmietanki 30%,
    • 1/2-3/4 szklanki musu z borówki,
    • Cukier puder do smaku (2-3 łyżki),
    • 4 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo: masa budyniowa oraz świeże borówki do dekoracji.

    Masa:
    • 1 i 1/3 szklanki mleka,
    • 1 żółtko,
    • 1 łyżka cukru,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 0,5 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty

Rolada z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zawinięty biszkopt 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dokładamy stopniowo cukier. W dalszej kolejności dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy na puszystą masę. Dokładamy olej. Całość mieszamy delikatnie z mąka i proszkiem. Wylewamy na blaszkę i pieczemy w 180°C przez 15 min.

    Po wyjęciu z piekarnika biszkopt wyjmujemy na zwilżoną ściereczkę i zwijamy, nadając mu kształt rolady.
  • 2. Nadzienie: Żelatynę rozpuszczamy w 0,5 szklanki przegotowanej wody. Studzimy.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy mus owocowy oraz cukier puder. Miksujemy. Na koniec wlewamy żelatynę. Dokładnie mieszamy.
    Śmietankę wykładamy na rozwinięty biszkopt. Równomiernie rozsmarowujemy. Zwijamy roladę. Odstawiamy do zastygnięcia.
  • 3. Masa do dekoracji: Część mleka gotujemy z cukrem. Do reszty dodajemy budyń, żółtko, cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy stopniowo do niego budyń.

    Gotową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na roladę. Na masie układamy borówki.

Porady

Roladę można udekorować dowolnie, np. bita śmietaną, białą czekoladą, czy polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Jagody Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować