Rolada z boczku z ziołami

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Warto poszukać ładnego, niezbyt tłustego kawałka surowego boczku, bo rolada z niego przygotowana nie dość że dobrze smakuje, to pięknie wygląda. Jest delikatna, mięciutka, dobrze się kroi.

  • 5 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    600-700 g. surowego boczku (cienki, długi płat, z dużą ilością mięsa)
    Przyprawy:
    2 pokruszone liście laurowe
    3 ząbki czosnku
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 pełna łyżeczka soli
    Dodatkowo:
    musztarda ziołowa do posmarowania

Rolada z boczku z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Wszystkie przyprawy rozcieram w moździerzu i powstałą pastą nacieram boczek z obu stron. Zwijam go ściśle i porządnie obwiązuję sznurkiem, a z zewnątrz smakuję cienką warstwą musztardy. Tak przygotowaną roladę zawijam w folię aluminiową i wkładam na minimum 12 godzin do lodówki. W tej samej folii piekę przez 2 godziny w temperaturze 170 stopni C, po czym rozrywam ją lub zdejmuję i piekę jeszcze ok. pół godziny. Rolada jest najlepsza do krojenia po całkowitym schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy