Rolada z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek opłukać, odciąć z niego skórę (zachować do galarety), powycinać chrząstki, zbędne warstwy tłuszczu i polać wódką lub wiśniówką. po 30 minutach oprószyć z obu stron przyprawa uniwersalna i pieprzem oraz natrzeć marynatą:
4-6 ząbków czosnku przecisnąć przez praskę, dodać do niego 1 czubatą łyżeczkę grubej soli ,jodowana się nie nadaje,po 1 czubatej łyżeczce majeranku, rozmarynu, trochę suszonej bazylii, wlać 2-3 łyżki oliwy, tyle samo wina oraz sosu sojowego. po dokładnym natarciu mięso zrolować, obwiązać nicią bawełnianą i wynieść przykryte w chłód.
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i wlać 3 łyżki oleju, ułożyć boczek, oprószyć go majerankiem, do naczynia wsypać trochę suszonych płatków papryki, podlać bulionem z wędzonego boczku lub drobiowym, wlać trochę wina i dodać pokrojoną marchewkę. piec ok. 2,5 godziny.
Po 1,5 godzinie pieczenia dodać do boczku kilka cebul pokrojonych w krążki. obłożyć nimi boczek.
Gdy mamy boczek ładny , chudy i gruby, nie ma potrzeby rolowania . upiec tak samo jak roladę boczkową.
Komentarze