Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi

4.5 (159 ocen)

Rolada jest odrobinę pracochłonna lecz efekt końcowy wynagradza trud przygotowania. Każda warstwa doświadcza nasze kubki smakowe o nowe doznanie. Po prostu pycha :)

Składniki:

  • Warstwa wieprzowa:
    700g. schabu bez kości
    1 jako
    3 łyżki mleka
    1 szklanka bułki tartej
    1 łyżeczka:
    soli , pieprzu , chili ,
    Warstwa drobiowa:
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 jajko
    1/2 szklanki bułki tartej
    1 łyżeczka:
    soli,pieprzu, suszonych pomidorów ( można użyć z młynka lub przyprawy do pomidorów i mozarelli)
    Farsz grzybowy:
    500g.ugotowanych grzybów leśnych (prawdziwków , podgrzybków , maślaków , opieniek) mogą być mrożone.
    1 łyżka czosnku granulowanego
    4 ugotowane w całości małe młode marchewki( uprzednio obrane)
    Dodatkowo:
    150 g. sera żółtego w kawałku ( u mnie Gouda)
    Olej do smażenia
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/ blaszki
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Rolada wieprzowo-drobiowa z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warstwa wieprzowa: Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek/tłuszczu , kroimy na mniejsze kawałki.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodajemy resztę składników ( jajko , mleko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
    Przekładamy ją na rozwiniętą folię spożywczą , rozwałkowujemy na dość gruby placek.
  • 2. Warstwa drobiowa:Mięso myjemy , osuszamy , oczyszczamy z błonek , kroimy na mniejsze kawałki.
    Mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
    Dodajemy resztę składników ( jajko , bułkę tartą oraz przyprawy) wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
    Przekładamy na masę wieprzową , rozsmarowujemy ją po całości.
  • przed zwinięciem 3. Farsz grzybowy: Grzyby osuszamy , ( mrożone uprzednio rozmrażamy i myjemy) kroimy drobno.
    Przekładamy na warstwy mięsne , rozsmarowujemy.
    Na początek rolady kładziemy marchewki.
  • obsmażanie rolady 4. Za pomocą foli spożywczej boki zawijamy do środka a następnie w rulon.
    Gotową roladę oprószamy mąką z obu stron.
    Na patelni rozgrzewamy olej obsmażamy mięso.
  • przed pieczeniem 5. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
    Naczynie żaroodporne/blaszkę smarujemy masłem , przekładamy mięso , posypujemy je obficie serem.
  • po upieczeniu 6. Pieczemy roladę 45 min. w nagrzanym piekarniku do 180st.
    Upieczone mięso kroimy w plastry.
  • 7. Podajemy na ciepło do dania głównego , jako przystawkę lub dodatek do pieczywa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować