Rolada wieprzowa faszerowana mięsem mielonym i pietruszką

4.5 (146 ocen)

Rolada schabowa faszerowana mięsem mielonym i natką pietruszki. Jak widać wygląda bardzo efektownie i tak samo smakuje. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i na zimno jako wędlina do pieczywa. Doskonale sprawdza się na wszelkiego rodzaju domowych imprezach- naprawde robi wrażenie! :)

Składniki:

  • Składniki:
    -1,5kg schabu bez kości
    -pieprz ziarnisty
    -sól
    -łyżka gorczycy

    farsz:
    -400g zmielonej piersi z indyka
    -1 łyżka musztardy bez cukru
    -1 małe jajko
    -2 łyżki płatków drożdżowych lub siemienia lnianego
    -2 ząbki czosnku
    -1 średnia cebula
    -pół pęczka natki pietruszki
    -sól
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Wędliny

Rolada wieprzowa faszerowana mięsem mielonym i pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-13xprrl 1. -schab dokładnie myjemy i suszymy
    cebulę, czosnek i pietruszkę drobno siekamy. Następnie łączymy z mielonym i resztą składników
    -ostrym nożem przecinamy bok schabu, ale nie do końca aby nie przepołowić go na pół i lekko rozklepujemy tłuczkiem
    -na schab nakładamy mięso mielone, całość ciasno zwijamy i obwiązujemy specjalnym sznurkiem do pieczenia
    -pieprz lekko tłuczemy aby powstały mniejsze ziarenka
    -roladę posypujemy obficie pieprzem, solą i gorczycą
    -piekarnik rozgrzewamy do 220C
    -pieczeń układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 30 minut w 220C następnie zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy jeszcze ponad 1h. W między czasie podlewamy mięso tym, co się wytopiło aby nie było suche

    Jeśli po upływie czasu, mięso nie będzie jeszcze miękkie, to należy wydłużyć czas pieczenia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Pietruszka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować