Rolada truskawkowa

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Z zawodu jestem ciastkarzem i piekarzem, ale w domu gotujemy oboje z mężem. A pieczemy nie tylko ciasta, ale również wspaniałe i zdrowe chleby z ziołami. Rolada z truskawkami jest lekka i rozpływa się

Składniki:

  • ● 4 jajka
    ● 50 g masła
    ● 6 łyżek cukru
    ● 7 łyżek mąki
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 250 g serka homogenizowanego
    ● 125 ml śmietany 30-proc.
    ● cukier waniliowy
    ● 250 g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Na małym ogniu topimy
    masło.
  • 2. Żółtka ucieramy z cukrem,
    dodajemy mąkę i stopione masło.
    Białka ubijamy z łyżką cukru
    pudru na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Płaską
    formę wykładamy papierem,
    a następnie ciastem. Pieczemy
    7 minut w piekarnku rozgrzanym
    do temp. 200 °C.
  • 3. Ciasto wyjmujemy, przykrywamy
    wilgotną ściereczką
    i odwracamy tak, by ściereczka
    była na spodzie. Rolujemy.
  • 4. Serek homogenizowany dokładnie
    mieszamy z łyżką cukru
    pudru. Śmietanę ubijamy
    z cukrem waniliowym i łączymy
    z masą serową.
  • Rolada truskawkowa 5. Ostudzone ciasto ostrożnie
    rozwijamy, smarujemy kremem
    serowym, wyrównujemy, wykładamy
    pokrojone truskawki,
    delikatnie zwijamy w rulon
    i przynajmniej na godzinę
    wkładamy do lodówki.

Porady

● Rolada najlepiej smakuje, gdy jest dobrze schłodzona. ● Tuż po wyjęciu z lodówki lepiej się ją również kroi. Trzeba robić to ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować