Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek,żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać 4 łyżki wody,białka ubić na sztywną piane i dodac do żółtek
2.dwa rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać z płatkami owsianymi,dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać,rozpuścić tłuszcz przestudzić i dodać do ciasta
3.ciasto rozsmarować na blache wyłożoną papierem do pieczenia i piec 10min w piekarniku nagrzanym do 220stopni
4.truskawki umyć odszypułkować,drobno pokroić przełożyć do garnka dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu około 5min od czasu do czasu mieszając
5.ciepłe truskawki przetrzeć przez sitko,żelatyne rozpuścić w odrobinie ciepłej masy,i dokładnie wymieszać z pozostałą cześcią masy,wstawić na chwile do lodowki
6.czystą ściereczkę kuchenną posypać cukrem i przełożyć na nią upieczone ciasto(jeszcze ciepłe) z blachy,ciasto zwinąć w rulon razem ze ściereczką
7.ubić śmietane, i dodać do niej teżejąca mase z truskawek
8.rozwinąć biszkopt i posmarować kremem i zwinąć w roladę
9.roladę posypać cukrem pudrem udekorować według uznania
Komentarze