Rolada truskawkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lekka, niezbyt słodka, idealna na letnie upały :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki maki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa:
    100 ml śmietany 30%
    400 g serka homogenizowanego naturalnego
    300 g truskawek
    1 łyżka cukru pudru
    1 łyżka cukru kryształu
    2 płaskie łyżki żelatyny

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Masa biszkoptowa 1. Z podanych składników przygotować biszkopt i upiec go na blaszce 45x30 cm w temperaturze 180 stopni (10-15 minut). Ciepłego biszkopta przykryć ściereczką i zrolować.
  • Upieczony biszkopt 2. Truskawki umyć i zblendować. Dodać cukier kryształ i gotować je przez 10 minut. Zdjąć z gazu, dodać żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia i odstawić do wystygnięcia. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem, dodać serek i mus truskawkowy. Masą odstawić na chwilę do lodówki, żeby lekko stężała.
  • 3. Biszkopta rozwinąć i posmarować masą. Wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby całkowicie stężała. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy