Rolada truskawkowa

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem gospodynią domową. Codziennie przygotowuję posiłki dla sześciu osób. Moje dzieci bardzo lubią to ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt: 4 jajka
    ● 1/2 szklanki cukru
    ● 1/2 szklanki mąki pszennej
    ● 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa truskawkowa:
    ● 1,5 szklanki śmietany kremówki
    ● 3-4 łyżki cukru pudru
    ● 20 dag truskawek
    ● 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Rolada truskawkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: białka
    ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, żółtka,
    a na koniec mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia. Lekko
    mieszamy i wlewamy do
    wyłożonej pergaminem płaskiej
    formy od piekarnika. Pieczemy
    6 minut w temp. 180 °C. Wykładamy
    na wilgotną ściereczkę
    lub gazę i delikatnie zwijamy.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy
    w 1/4 szklanki wody. Śmietanę
    ubijamy, dodając cukier puder,
    zmiksowane truskawki i żelatynę.
    Biszkopt smarujemy masą
    i ponownie zwijamy.

Porady

Zamiast truskawek możemy użyć jagód, a wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować