Nie przepadam na tradycyjnym tiramisu ze względu na dodatek czarnej kawy. Postanowiłam więc robić swoja wersję z użyciem kawy rozpuszczalnej i wyszło bardzo pysznie :)
60 min
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
Nasączenie:
50 ml przegotowanej wody
50 ml Amaretto
Krem:
200 ml śmietany 30 %
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
Rolada tiramisu z tartą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem oraz kawą (proszek) i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki z piekarnika o wymiarach 30 x 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.
2.Likier mieszamy z wodą i za pomocą pędzelka, łyżeczki lub gazy nasączamy ostudzony i delikatnie rozwinięty biszkopt.
3.Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i kawę rozpuszczalną (proszek) i dokładnie całość miksujemy. Na koniec dodajemy startą na grubych oczkach czekoladę i dokładnie mieszamy z kremem. Roladę smarujemy kremem i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto posypujemy kakao. Smacznego :)
Komentarze