Rolada szwarcwaldzka

4.5 (167 ocen)

Chyba każdy przyzna mi rację że połączenie czekolady, wiśni i bitej śmietany nigdy nie zawodzi.Nie ma nic lepszego niż stara dobra klasyka.

Składniki:

  • Składniki :
    300g gorzkiej czekolady,
    5 jajek,
    3/4 szklanki cukru,
    500ml śmietany kremówki 36%,
    1 słoik drylowanych wiśni (0,7L) ,
    garść płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Rolada szwarcwaldzka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada szwarclandzka 1. Przygotowanie :
    Czekoladę połam na kawałki i w kąpieli wodnej rozpuść. Przygotuj dwie miski. Do jednej wbij żółtka a do drugiej białka. Do żółtek dodaj cukier i całość miksuj aż masa będzie puszysta. Delikatnie wlej rozpuszczoną czekoladę i połącz składniki. Białka ubij na sztywną pianę i partiami dodawaj do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszaj. Ciasto wylej na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika, przykryj wilgotną ściereczką i poczekaj do ostudzenia. Migdały upraż na suchej patelni. Śmietanę ubij na sztywno. Wiśnie odsącz z zalewy i wrzuć do śmietany, połącz składniki. Rozsmaruj masę na czekoladowym biszkopcie.Chwytając za pergamin zwiń roladę, odrywając papier w miarę rolowania. Wsadź roladę do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować