ROLADA SZPINAKOWA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

4.5 (169 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Rolada szpinakowa z łososiem i kremowym twarożkiem. Doprawiona tartym chrzanem, który świetnie komponuje się z łososiem. Bez mąki, bardzo lekka, bardzo efektowna i niezwykle smaczna

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g świeżego szpinaku
    4 jajka
    50 g sera żółtego
    200 g wędzonego łososia
    300 g kremowego twarożku
    2 łyżki startego chrzanu
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Przystawki

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak drobno posiekaj. Ser żółty zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
    Oddziel żółtka od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Pod koniec dodaj szczyptę soli oraz żółtka. Dodaj posiekany szpinak i starty ser i delikatnie wymieszaj.
  • 2. Dużą blaszkę (np. 25 na 40 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, rozprowadź ją równomiernie. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz 12-15 minut do delikatnego zezłocenia brzegów ciasta.
    Blaszkę wyjmij z piekarnika, odstaw ciasto do ostudzenia.
  • 3. Serek wymieszaj z chrzanem, łososia posiekaj lub potnij na cienkie plasterki.
    Serek rozsmaruj równomiernie na cieście. Wyłóż łososia zostawiając 2 centymetrowy rant wzdłuż jednego dłuższego boku. Zawiń dość ciasno roladę, podczas zawijania usuwaj delikatnie papier. Zawijanie zacznij od boku z łososiem.
  • Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem 4. Roladę zawiń w folię spożywczą i odstaw na kilka godzin (przynajmniej 2-3 godziny) do lodówki.
    Gotową roladę pokrój w centymetrowe plasterki, podaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować