Coś zupełnie innego, a zarazem tak fantastycznego w smaku!
50 min
Składniki:
Farsz:
10 dag wędzonego łososia
2 jajka
20 dag serka kanapkowego z ziołami lub szczypiorkiem
5 dag masła
20 dag sera topionego śmietankowego
Kilka suszonych pomidorów w oleju
Sól, pieprz
Rolada szpinakowa z łososiem i serkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz: Jajka ugotować na twardo, zimne pokroić w kostkę, odsączone pomidory w cienkie paseczki. Łososia potargać na niewielkie kawałki. Masło utrzeć dodać serki cały czas ucierając. Masa ma być puszysta. Na końcu wmieszać pozostałe składniki. Doprawić do smaku.
2.Ciasto: Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Przełożyć na patelkę z roztopionym masłem. Chwilę dusić aż cały płyn odparuje. Dodać międzyczasie przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Do zimnego szpinaku wmieszać żółtka, a na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Przelać na dużą blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Jeszcze ciepły placek oderwać delikatnie od papieru. Na zimne ciasto przełożyć farsz. Zwinąć ciasno w roladę. Odstawić do lodówki do stężenia.
Komentarze