Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć i lekko posiekać. Masło roztopić na patelni i dodać 2 ząbki wyciśniętego czosnku oraz posiekany szpinak.Dusić około 15 - 20 min aż całkowicie odparuje płyn i zostaną same usmażone liście. Doprawić solą.
Odstawić na około 15 - 20 min aby wystygł.
2.Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta soli i proszkiem do pieczenia oraz połączyć z usmażonym i wystudzonym szpinakiem. Delikatnie wymieszać tak aby zachować puszystość piany.
3.Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną folią aluminiowa i posmarowaną wstawić olejem ( ważne ponieważ wtedy upieczony szpinak ładnie odejdzie od foli) . Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 160 st. i piec około 20 min.
4.Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika. Ułożyć spodem do góry na ściereczce bawełnianej i delikatnie usunąć folię aluminiową.Następnie zwinąć w ściereczkę i pozostawić na około 30 min do wystygnięcia.
5.Wystudzona roladę rozkładamy i smarujemy serkiem almette połączonym z 3 ząbkami wyciśniętego czosnku. Na serku układamy plasterki łososia i ciasno zwijamy formując roladę. Następnie zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce około 1h. Gotowa roladę pokroić w plasterki.
Porady
Zamiast łososia można użyć szynki parmeńskiej i suszonych pomidorów. Jako dodatek do rady świetnie pasuję dip czosnkowy.
Komentarze