Rolada szpinakowa z łososiem

4.5 (180 ocen)

  • 3 godz. 10 min

Rolada szpinakowa z łososiem

  • 3 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na formę 30 x 25 cm

    szpinak mrożony brykiet 450 g
    czosnek 2 ząbki
    jajka 4
    mąka 1 łyżka
    masło 1 łyżeczka
    gałka muszkatołowa
    łosoś wędzony norweski w plastrach 100- 150 g
    serek Favita sałatkowo- kanapkowy 200 g
    serek mascarpone 100 g
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie

    Masło rozpuścić na patelni. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Całość podsmażyć do miękkości. Na końcu szpinak doprawić, wystudzić. Dodać roztrzepane żółtka, i mąkę białka zaś ubić na sztywną pianę. Szpinak delikatnie połączyć z pianą, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Roladę piec w temperaturze 170 °C przez 15-20 minut. Roladę przełożyć na bawełnianą ściereczkę uprzednio zdejmując papier do pieczenia, zdecydowanym zarazem ostrożnym ruchem. Ciasto szpinakowe zwinąć na ściereczce w rulon i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Oba serki wymieszać i delikatnie rozsmarować na roladzie, łososia wyłożyć do połowy rolady. Ciasno zwinąć roladę, owinąć folią spożywczą i schłodzić parę godzin, a najlepiej całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować