Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie
Masło rozpuścić na patelni. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Całość podsmażyć do miękkości. Na końcu szpinak doprawić, wystudzić. Dodać roztrzepane żółtka, i mąkę białka zaś ubić na sztywną pianę. Szpinak delikatnie połączyć z pianą, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Roladę piec w temperaturze 170 °C przez 15-20 minut. Roladę przełożyć na bawełnianą ściereczkę uprzednio zdejmując papier do pieczenia, zdecydowanym zarazem ostrożnym ruchem. Ciasto szpinakowe zwinąć na ściereczce w rulon i pozostawić do wystygnięcia na kratce. Oba serki wymieszać i delikatnie rozsmarować na roladzie, łososia wyłożyć do połowy rolady. Ciasno zwinąć roladę, owinąć folią spożywczą i schłodzić parę godzin, a najlepiej całą noc.
Komentarze