Rolada szpinakowa z łososiem

4.51 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

    2 op. mrożonego szpinaku

    4 ząbki czosnku

    2 łyżki masła

    6 jajek

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    2 op. łososia wędzonego w plastrach

    1 ser typu feta

    1 serek chrzanowy

    2-3 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

4.51 (148 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną.

Porady

Roladę kroimy w plastry pod skosem i układamy na liściach sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować