Rolada szpinakowa z łososiem

4.92 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Idealna na uroczystości rodzinne i nie tylko - rolada szpinakowa z łososiem. Najlepiej smakuje po schłodzeniu! Kremowy serek, świeża ryba i zielone ciasto sprawią, że rolada szpinakowa z łososiem na pewno zniknie z półmisków!

Składniki:

  • ● op. mrożonego szpinaku
    ● łyżeczka masła
    ● 4 jajka
    ● 2 puszyste twarożki śmietankowe lub chrzanowe
    ● 20 dag łososia w plastrach
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.92 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na
    maśle, doprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i czosnkiem.
    Odparowujemy i studzimy.
  • 2. Oddzielamy żółtka od białek.
    Z białek ubijamy sztywną pianę.
    Masę szpinakową miksujemy
    z żółtkami, dodajemy pianę,
    delikatnie mieszamy.
  • 3. Blachę o wymiarach 23x38
    cm wykładamy papierem do
    pieczenia. Nakładamy masę
    szpinakową i pieczemy 15 minut
    w temperaturze 190 °C.
    Studzimy, ciasto na roladę szpinakową gotowe!
  • 4. Ciasto szpinakowe smarujemy
    twarożkiem, następnie na
    całej powierzchni układamy
    plastry łososia. Formujemy roladę
    i ciasno zawijamy w folię
    spożywczą. Wstawiamy do lodówki
    na kilka godzin, aby rolada szpinakowa z łososiem
    zastygła.

Porady

● Do rolady możemy wykorzystać tłusty twaróg zmiksowany z chrzanem. ● Na cieście szpinakowym można ułożyć pokrojone w plasterki czarne oliwki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować