ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM

4.29 (194 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

smacznie i zdrowo

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - szpinak mrożony rozdrobniony: 450 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - jajka (oddzielnie żółtka i białka): 4 sztuki
    - czosnek (wedle uznania): 1 ząbek
    - sól, pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - serek śmietankowy (u mnie zwykły i czosnkowy pół na pół): 2 opakowania
    - łosoś wędzony: 10 plastrów
Wystaw ocenę:

4.29 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Ryba Przystawki

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak należy rozmrozić a następnie osączyć na sitku z nadmiaru wody. Tak rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle około 10 minut oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Pozostawiamy do wystygnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 220 stopni.
  • 2. Formę do pieczenia (u mnie blacha z piekarnika - dzięki temu placek szpinakowy był cieńszy) wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować małą ilością oleju.
  • 3. Wystudzony szpinak połączyć z żółtkami i dobrze wymieszać. Białka z odrobina soli ubić osobno na sztywną pianę. Dodać ją do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać.
    Masę szpinakową równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec 10-12 minut.
    Upieczony placek szpinakowy po wyjęciu z piekarnika przykryć arkuszem papieru do pieczenia i delikatnie odwrócić (i tu przydała mi się największa deska do krojenia).
    Pozostawić przykryty papierem aż do wystygnięcia.
  • 4. Ze szpinakowego placka zdjąć papier (ten na którym się piekł) i rozsmarować równomiernie serek. Ułożyć plastry łososia tak aby przykryły całą powierzchnię placka. Zwinąć wzdłuż dłuższego brzegu, zawinąć ściśle w folię i wstawic do lodówki na parę godzin a najlepiej na całą noc.
    Podawać roladę pokrojoną w plastry.

    Smacznego !!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Łosoś Ryby Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować