Rolada szachownica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto;
Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i mleko. Dodać mąkę i proszek. Podzielić na dwie części - do jednej dodać kakao. Upiec dwa placki. Piec 20min temp 180*C wym 25/30.
Masa karmelowa;
W garnku skarmelizawać cukier. Do karmelu wlać mleko( z podanej ilośći odlać 1 szkl), ii cukier waniliowy. Wymieszać aż rozpuści się cały karmel. Do odłożonej 1 szkl mleka dodać mąkę. I ugotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać masło i wymieszać.
Przygotowanie;
Na wilgotną ściereczkę rozłożyć wafle. Każdy posmarować ciepłą masą. Każdy biszkopt pokroić w prostokąty o wym ok 2 cm.Na wafel wyłożyć ciasto kakaowe posmarować kremem i ułożyć pasek ciasta białego,obok ułożyć ciasto białe posmarować kremem i ułożyć ciasto kakaowe. Całość obsmarować kremem i zwinąć w roladę. Tak postępować z pozostałymi roladami.
Komentarze