Rolada śmietanowa z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niebo w gębie!:) Polecam zwłaszcza ten sposób przygotowania śmietany- zawsze wychodzi, nie podchodzi wodą i trzyma kształt aż do ostatniego kawałka!

  • 30 min

Składniki:

  • Biszkopt na roladę:

    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki pszennej
    * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:

    * 500 g śmietanki kremówki 36% (polecam Łowicką)
    * 10 g żelatyny
    * 3 łyżeczki cukru pudru (rolada nie jest zbyt słodka, więc jeśli ktoś lubi słodsze- ilość cukru można zwiększyć)
    * 1 łyżeczka cukru waniliowego
    * 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada śmietanowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej cieniutko margaryną i wyłożonej papierem (ok 23 na 36cm). Piec 17- 20 min w temp. 180ºC. Jeszcze gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, oderwać papier i zwinąć wraz ze ściereczką. Zostawić do wystygnięcia
  • 2. UWAGA!!! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.

    Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.


    Śmietankę wyjąć z lodówki, przełożyć do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
    Następnie ubić na puszystą masę i większą jej część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzchu śmietany ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
    Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.


    Smacznego!

Porady

Roladę można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować