* 500 g śmietanki kremówki 36% (polecam Łowicką)
* 10 g żelatyny
* 3 łyżeczki cukru pudru (rolada nie jest zbyt słodka, więc jeśli ktoś lubi słodsze- ilość cukru można zwiększyć)
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
Rolada śmietanowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier i chwilę ubijać, następnie wlewać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Do ubitej masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając, zgodnie ze wskazówkami zegara. Gdy wszystko ładnie się połączy równomiernie wyłożyć na blachę posmarowanej cieniutko margaryną i wyłożonej papierem (ok 23 na 36cm). Piec 17- 20 min w temp. 180ºC. Jeszcze gorący biszkopt wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, oderwać papier i zwinąć wraz ze ściereczką. Zostawić do wystygnięcia
2.UWAGA!!! Śmietanę należy przygotować dzień przed planowanym pieczeniem ciasta.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietankę wlać do rondla i zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ( pamiętając o mieszaniu).Do gorącej śmietany dodać namoczoną wcześniej żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i wstawić na całą noc do lodówki.
Śmietankę wyjąć z lodówki, przełożyć do wysokiego naczynia (śmietanka będzie ścięta przez żelatynę ! )
Następnie ubić na puszystą masę i większą jej część rozsmarować na biszkopcie. Na wierzchu śmietany ułożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie, całość zwinąć w rulon, udekorować pozostałą śmietaną , polać roztopioną czekoladą i przystroić owocami.
Przed podaniem wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Porady
Roladę można przygotować z dowolnymi owocami sezonowymi.
Komentarze