Rolada śmietankowa z brzoskwiniowym oczkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Pyszna, delikatna rolada z masą śsmietankową- z dżemem brzoskwiniowym w srodku - polecam

  • 50 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    około 90 gram cukru
    opakowanie cukru waniliowego
    3 jajka
    około 100 gram maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:

    500 gram smietany 30%
    około 5 łyżeczek żelatyny
    5-6 łyzeczek cukru
    1/3 szklanki wody w której rozpuscimy żelatyne
    szczypta soli
    dżem morelowy
    cukier puder,
    posypka waflowa zielona

Rolada śmietankowa z brzoskwiniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    CIASTO BISZKOPTOWE:
    Białka oddzielamy od zółtek i ubijamy na sztywno ze szczypta soli.
    Żółtka ucieramy z cukrami ,dodajemy do białek i mieszamy.Nastepnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Ciasto wykładamy na natłuszczoną i posypaną bułka tartą blachę.Pieczemy ok 10 minut w 170 st.Ciepłe ciasto przykrywamy ściereczką,zwijamy w roladę.
    Masa śmietankowa :
    Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie,studzimy.Śmietaną ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i zelatynę,miksujemy.
    Przygotowanie:
    Na rozłozona rolade nakładamy łyżką dzem brzoskwiniowy wzdłuż całej długości biszkoptu.Na reszcie biszkoptu rozprowadzamy masę.Deliatnie zwijamy roladę.Okręcamy folią aluminiową.Wstawiamy do lodówki do całkowitego steżenia.

    Gotową olade oprószamy cukrem pudrem.Ja dodkowo oprószyłam ją takze posypką zieloną waflową.Smacznego:)

Porady

25 X 30.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy