Rolada śmietankowa.

5 (182 ocen)

  • 10 min

Pyszna rolada.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 4 jajka
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 3/4 szkl. mąki
    ● 1 łyżka octu
    ● 1 cukier waniliowy
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    ● 0.5 l śmietany 36%
    ● 1 śmietan fix
    ● cukier puder (do śmietany)
Wystaw ocenę:

5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada śmietankowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, ocet i proszek do pieczenia dodać do żółtek. Wszystkie składniki ubić mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, nadal miksując. Dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Całość wylewamy na brytwannę.
  • 2. Pieczemy 10-15 min. w temp. 110 stopni.
  • 3. Wyjmujemy z brytwanny, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.
  • 4. Po wystygnięciu rozwijamy, smarujemy ubitą śmietaną i zwijamy. Wkładamy do lodówki. SMACZNEGO!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować