Rolada śmietankowa.

  • wyświetlono: 1036 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 2

Pyszna rolada.

BasiaB
  • 10min

Składniki

Ciasto:
● 4 jajka
● 3/4 szkl. cukru
● 3/4 szkl. mąki
● 1 łyżka octu
● 1 cukier waniliowy
● 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
● 0.5 l śmietany 36%
● 1 śmietan fix
● cukier puder (do śmietany)

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada śmietankowa.

  • 1. Żółtka oddzielić od białek, ocet i proszek do pieczenia dodać do żółtek. Wszystkie składniki ubić mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy, nadal miksując. Dodać żółtka i mąkę. Wymieszać. Całość wylewamy na brytwannę.
  • 2. Pieczemy 10-15 min. w temp. 110 stopni.
  • 3. Wyjmujemy z brytwanny, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki.
  • 4. Po wystygnięciu rozwijamy, smarujemy ubitą śmietaną i zwijamy. Wkładamy do lodówki. SMACZNEGO!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

image-24vt6ev

Dodane przez: Kasja1986

Jabłka zapiekane pod bezą

Pyszny, delikatny jak chmurka deser...

Orzechowe trufelki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Orzechowe trufelki

Polecam te mocno orzechowe słodkości.

Tiramisu z czekoladą

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tiramisu z czekoladą

Zapraszam na nieco odmienioną wersję...

image-1ywcn20

Dodane przez: Mniam1

Serowe bułeczki z czekoladą

Smaczne bułeczki z dodatkiem sera...

image-27r3k29

Dodane przez: Habibi Chi

Tort z czereśniami i brzoskwiniami

Prosty w wykonaniu, smaczny tort...

image-0jjpcsa

Dodane przez: Ewelina Marcin

Brzoskwiniowe usteczka

Pieczone chrupiące ciasteczka z...