Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem

4.96 (182 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Koniec z nudnym kurczakiem! Zamiast robić rolady mięsne z serem może warto zrobić odwrotnie? Kreatywność i chęci to dwie cechy pomagające osiągnąć sukces - nawet ten kuchenny!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto serowe:

    30 dag żółtego sera gouda (może być inny, np. wędzony)
    3 jajka XL
    5 płaskich łyżek majonezu (użyłam własnej roboty z musztardą rosyjską)

    farsz szpinakowy:

    150 g świeżego szpinaku
    2 łyżki masła
    1/2 kosztki sera typu feta
    5 małych lub 3 duże ząbki czosnku
    1 cebula
    wegeta, majeranek

    2 piersi z kurczaka
    sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Wystaw ocenę:

4.96 (182 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada serowa z kurczakiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serek 1. Przygotowanie ciasta: żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach lub mielimy w kielichu blendera na bardzo drobne kawałki, dodajemy majonez i 3 jajka. Masę serową wylewamy na szeroką blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożoną folią aluminiową i posmarowaną olejem. Ciasto pieczemy w 170*C ok 30 minut (może być krócej, ciasto musi się zarumienić). Po upieczeniu od razu wyciągamy z piekarnika i ściągamy z niego folię.
  • 2. Przygotowanie farszu szpinakowego: na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na niego szpinak. Smażymy go to tej pory, aż odparuje z niego cała woda. Następnie wrzucamy go do kielicha blendera i mielimy. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i podsmażamy na patelni razem z dodatkiem wegety i majeranku. Gdy się lekko zezłoci dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i rozdrobniony ser feta. Podsmażamy do momentu, aż składniki się połączą.
  • rolada 3. Każdą z piersi kurczaka dzielimy na 3 części, rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami. Możemy rónież użyć ulubionej mieszanki przypraw (np. do kurczaka). Na ciasto serowe wykładamy mięso i farsz (tak jak jest to na obrazu poniżej) i zawijamy w roladę - w miarę możliwości ciasno.
  • upieczona rolada 4. Roladę owijamy folią aluminiową (stroną matową od wierzchu!) i pieczemy w piekarniku ok 40 minut.
    Rolada świetnie komponuje się z sosem czosnkowym i ziemniaczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Środa 27.08.2014 http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=100

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować