Rolada serowa

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

Rolada serowa to świetna przekąska na imprezę. Przygotowanie tej rolady jest bardzo proste i mało pracochłonne. Składniki farszu można zmieniać według swoich upodobań. Można dodać czosnek lub chrzan, dodać składnik np.ugotowaną marchewkę, paprykę czerwoną dla koloru, ogórek konserwowy itp. Doskonale

  • 60 min

Składniki:

  • 400g sera Gouda

    200g serka topionego śmietankowego

    100g masła

    4 jajka ugotowane na twardo

    250g szynki konserwowej w kawałku

    1/2 pęczka szczypiorku

    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolada serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada serowa 1. W garnku zagotować dużą ilość wody. Zdjąć z ognia i włożyć do niej ser żółty zapakowany szczelnie w woreczek do żywności, lub jeżeli kupiliśmy zapakowany w grubą folię ,to razem z tą folią wrzucić do gorącej wody. Trzymamy go w wodzie do momentu,aż ser zrobi się cały miękki i plastyczny ok. 30 - 40 minut.
  • Rolada serowa 2. Przygotowanie farszu:

    Masło utrzeć mikserem na puszystą masę dodać serki topione i razem utrzeć. Dodać pokrojoną w kostkę szynkę,jajka i posiekany szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Delikatnie wymieszać.
  • Rolada serowa 3. Ser żółty wyjąć z wody i foli położyć na kawałku foli spożywczej, przykryć drugim kawałkiem foli i rozwałkować na grubość 0,5cm. Posmarować farszem i zwinąć w roladę.
  • Rolada serowa 4. Całość zawinąć ciasno w folię spożywczą lub papier do pieczenia.
  • Rolada serowa 5. Włożyć do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc. Na drugi dzień pokroić w plasterki, wyłożyć na półmisku i udekorować. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować