Rolada schabowa ze szpinakiem i mielonym mięsem

0 (0 ocen)

Wyśmienita rolada na uroczystości rodzinne.Doskonała zarówno na chlebek ale też jako danie główne podane na gorąco z sosikiem.Pyszności

Składniki:

  • Składniki:

    1 1/2 kg schabu bez kości
    1/2 kg szpinaku mielonego
    20 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego(lub jak kto woli)
    20 dag mięsa z drobiu
    2 jajka
    1 cebula
    1 bułka
    2-3 ząbki czosnku
    3-4 gałązki rozmarynu(można pominąć)
    oliwa
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada schabowa ze szpinakiem i mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab przeciąć wzdłuż na grubość ok 2cm i rozbić tłuczkiem na grubość ok.1 i 1/2 cm,nadając mu kształt prostokąta.Przyprawić solą i pieprzem.Bułkę namoczyć w letniej wodzie.Cebulę zetrzeć na tarce lub przecisnąć przez maszynkę do mięsa,czosnek wycisnąć.Szpinak przesmażyć na tłuszczu i mocno doprawić solą,pieprzem.
    Cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę podzielić na 2 części:jedną dodać do mięsa wołowo- wieprzowego,drugą do mięsa drobiowego.Na rozbity płat schabu rozłożyć połowę szpinaku,na szpinak nakładać kupkami mięso drobiowe,mięso wołowo- wieprzowe oraz pozostałą część szpinaku.Całość zwinąć w rulon,obwiązać nitką,obłożyć gałązkami rozmarynu,podlać oliwą,zawinąć w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.ok 180 st.C przez ok.1 -1,5 godz.
    Po upieczeniu folię aluminiową najlepiej zostawić aż mięsko całkowicie ostygnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować