Przepis prosty, niezbyt kosztowy a jaki dekoracyjny. W sam raz na świąteczny stół. Osoby na diecie też mogą rozkoszować się tym pysznym mięskiem, wystarczy porządnie wkroić tłuszcz. Polecam:)
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
świeżo mielony kolorowy pieprz
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
250 g pieczarek
10 cm pora
2 cebule
1 łyżka oleju
Rolada schabowa z pieczarkami i porowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Rozkroić na pół, tworząc książkę. Każdy z płatów rozkroić znów na pół, uważając aby nie wykroić do końca. Delikatnie rozbić tłuczkiem aby lepiej mięso się rolowało. Obsypać solą różową, świeżo mielonym pieprzem,przyprawą do pieczeni z obu stron. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posmarować nim wewnętrzną stronę rolady. Zrolować, owinąć w folię spożywczą i zostawić na całą dobę w lodówce.
2.Kolejnego dnia cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją oleju. W między czasie pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, dodać do cebuli. Smażyć aż płyn z grzybów odparuje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Roladę rozwinąć, nadmiar czosnku delikatnie zdjąć, np. ręcznikiem papierowym. Rozsmarować farsz pieczarkowy. Na jednym z krótszych końców ułożyć por i ściśle zrolować.
3.Zabezpieczyć sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 st około 80-90 minut, co jakiś czas obracając mięso podczas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Komentarze