ROLADA SCHABOWA Z PIECZARKAMI I POROWYM OCZKIEM

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przepis prosty, niezbyt kosztowy a jaki dekoracyjny. W sam raz na świąteczny stół. Osoby na diecie też mogą rozkoszować się tym pysznym mięskiem, wystarczy porządnie wkroić tłuszcz. Polecam:)

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
    2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka przyprawy do pieczeni
    250 g pieczarek
    10 cm pora
    2 cebule
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Rolada schabowa z pieczarkami i porowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16m2lc0 1. Mięso umyć, osuszyć. Pozbawić tłuszczu. Rozkroić na pół, tworząc książkę. Każdy z płatów rozkroić znów na pół, uważając aby nie wykroić do końca. Delikatnie rozbić tłuczkiem aby lepiej mięso się rolowało. Obsypać solą różową, świeżo mielonym pieprzem,przyprawą do pieczeni z obu stron. Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posmarować nim wewnętrzną stronę rolady. Zrolować, owinąć w folię spożywczą i zostawić na całą dobę w lodówce.
  • image-1gx10rw 2. Kolejnego dnia cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją oleju. W między czasie pieczarki zetrzeć na dużych oczkach, dodać do cebuli. Smażyć aż płyn z grzybów odparuje. Zdjąć z ognia, przestudzić. Roladę rozwinąć, nadmiar czosnku delikatnie zdjąć, np. ręcznikiem papierowym. Rozsmarować farsz pieczarkowy. Na jednym z krótszych końców ułożyć por i ściśle zrolować.
  • image-0lrubk0 3. Zabezpieczyć sznurkiem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 190 st około 80-90 minut, co jakiś czas obracając mięso podczas pieczenia. Wyjąć z piekarnika i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować