Rolada schabowa z morelami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna rolada, ciekawie się prezentuje i zachwyci każde podniebienie. Można podawać ją z ziemniaczkami lub kaszą i surówką. Kroić, gdy trochę przestygnie.

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
    0,5 kg mięsa od łopatki lub karkówki
    Kilkanaście suszonych moreli
    Mielona papryka słodka i ostra
    Zioła prowansalskie

    Składniki marynaty
    2 łyżeczki soli
    2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
    2 łyżeczek ziół prowansalskich
    szczypta majeranku
    2-3 zmielone liście laurowe
    szczypta słodkiej papryki
    szczypta ostrej papryki
    2-3 łyżeczki miodu
    3 łyżeczki oleju
    3 łyżeczki musztardy
    około 30 ml octu jabłkowego (lub winnego)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Faszerowane

Rolada schabowa z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy. 1/4 część marynaty zużywamy do mięsa od łopatki lub karkówki - wcześniej pokrojonego w niedużą kostkę, a resztę do przygotowanego wcześniej schabu - tj. schab rozcinamy na prostokątny płat (przesuwając się noże od zewnątrz do środka); płat mięsa wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i ostrożnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie mięso smarujemy marynatą i nakłuwamy wielokrotnie widelcem w wielu miejscach, żeby marynata dotarła do każdego kawałka. Całość zwijamy, jak roladę, wkładamy do naczynia i z wierzchu smarujemy resztą marynaty. Zostawiamy, pod przykryciem, w lodówce, przez co najmniej 12 godzin. Pokrojone, zamarynowane, mięso również przechowujemy w lodówce.
  • 2. Przed wyłożeniem, pokrojone mięso, chwilę mieszamy z marynatą. Rozbity płat mięsa rozwijamy, wykładamy na nie pokrojone mięso oraz równomiernie rozkładamy morele.. Roladę zawijamy ściśle, ale z wyczuciem - na pewno część składników z boków wyleci, ale na koniec wkładamy je po bokach. Na koniec roladę zwijamy, jak najciaśniej, w duży rękaw do pieczenia. Zawijamy szczelnie boki folii i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

  • 3. Roladę pieczemy pod przykryciem przez 30 minut w 200stopniach, następnie 70-80 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia wyciągamy roladę z piekarnika, odwijamy ostrożnie folię, roladę polewamy sokiem powstałym podczas pieczenia, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz słodką i ostrą papryką. Całość chwilę zapiekamy, aby rolada się zarumieniła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Łopatka Marynata Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować