Rolada schabowa z cukinią

0 (0 ocen)

Mięsne zawijańce to jedna z moich ulubionych propozycji obiadowych, ponieważ nie dość, że są pyszne to jeszcze pięknie wyglądają.

Składniki:

  • 700g schabu
    2 średnie cukinie
    cebula
    łyżka musztardy sarepskiej lub miodowej
    łyżka masła
    sól, pieprz, zioła prowansalskie
    rozmaryn
    papryka słodka
    czosnek granulowany
    olej

Rolada schabowa z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab rozcinamy na pół, tak żeby powstały z niego dwa cieńsze płaty.
    Każdy z nich rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    Mięso nacieramy 2 łyżkami oleju, solą, pieprzem, rozmarynem, papryką słodką i czosnkiem.
    Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
  • 2. Z cukinii, za pomocą obieraczki do warzyw ścinamy długie tasiemki.
    Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy cukinię i dusimy, aż będzie miękka.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z gazu i dodajemy musztardę. Mieszamy.
  • 3. Farsz dzielimy na pół i układamy go na każdym płacie mięsa. Zwijamy w roladkę i przewiązujemy sznureczkiem.
    Smażymy z obu stron na oleju.
  • 4. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do blachy i pieczemy pod przykryciem 30-40 minut w 180 stopniach.

Porady

Swoje roladki podałam z ziemniakami, fasolką z dodatkiem masła i bułki tartej oraz z sosem chrzanowo-musztardowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy