Mam kawałek schabu i nie wiem co z niego zrobić ? Wymyśliłam właśnie taką dwusmakową roladę, która jest moim smakowitym eksperymentem.
Składniki:
ok. 1 kg schabu + sól, pieprz i 2 przeciśnięte ząbki czosnku do natarcia
350 g wędzonego boczku + do niego 2 przeciśnięte ząbki czosnku + pieprz mielony do smaku
250 g tartego żółtego sera + ok. 60 g sera pleśniowego typu lazur
przyprawy :
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, suszone pomidory i bazylia, garść posiekanej natki pietruszki
do obtoczenia : mąka
do obtoczenia ewentualnie :
roztrzepane jako, mąka orzechowa ( gotowiec - mielone orzechy arachidowe )
olej do przysmażenia
szklanka bulionu do podlania w worku
Rolada schabowa o dwóch smakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ostrym nożem przekroić schab wzdłuż dłuższego boku tak aby powstał prostokątny płat mięsa, który trochę rozklepać, posolić, popieprzyć i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
2.Na jednej części ułożyć zmielony i przyprawiony boczek, na drugiej tarte sery
3.Sery posypać obficie posiekaną natką, a masę boczkową paprykami, pomidorami suszonymi i bazylią
4.Zwinąć obie części do środka,
5.ułożyć na kawałkach sznurka bawełnianego
6.każdym obwiązać roladę i zawiązać na supełek
7.Obtoczyć w mące, jajku i mące z mielonych orzechów, obsmażyć na oleju do zrumienienia.
8.Zrumienioną roladę umieścić w worku do pieczenia, podlać bulionem, worek ponakłuwać, piec ok. 1 godziny w temp. 180 stopni.
9.Po wyjęciu ułożyć na sałacie, polać sosem spod pieczeni
10.Podawać na gorąco z ulubionymi dodatkami
Smacznego !
Porady
Zamiast mąki orzechowej można zmielić samemu orzechy arachidowe niesolone .
Komentarze