Rolada schabowa

0 (0 ocen)

  • Średni

Mięso jest bardzo kruche. Dobrego smaku i pięknego koloru roladzie nadaje masło, w którym rolada schabowa się piecze.

  • Średni

Składniki:

  • MIĘSO::
    - schab bez kości: 1 kilogram
    - sól peklowa: 2 łyżeczki
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - olej (do smażenia): 3 łyżki
    FARSZ::
    - pieczarki: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - sól, pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
    - olej (do smażenia): 4 łyżki
    DODATKOWO (DO OBłOżENIA MIęSA)::
    - ser żółty, np. gouda (tyle plastrów, aby ich ilość była wystarczająca na pokrycie mięsa): 6 sztuk
    DODATKOWO (DO PIECZENIA)::
    - masło: 50 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, osuszyć, odkroić resztki ścięgien. Lekko przekroić pośrodku wzdłuż , następnie naciąć w poprzek, najpierw z lewej strony, następnie z prawej tak, aby po rozłożeniu mięsa powstał "arkusz". Mięso oprószyć z dwóch stron solą peklowaną i pieprzem, przykryć folią spożywczą i rozbić. Zwinąć, ułożyć na półmisku, przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny.
  • 2. PRZYGOTOWAĆ FARSZ: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. doprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż płyn wyparuje. Przestudzić.
  • 3. Mięso rozłożyć, całość przykryć plastrami żółtego sera. Na serze równą warstwą rozłożyć uduszone pieczarki. Zwinąć roladę. Mięso dokładnie związać białym sznurkiem.
  • 4. Tak przygotowaną roladę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na patelni grillowej do momentu aż ładnie się przyrumieni. Następnie przełożyć ją do brytfanki obłożyć wiórkami masła. Piec w temp. 180st. ok. 1,5 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie ją obracając.
  • 5. * Przed krojeniem roladę należy przestudzić, wcześniej usunąć sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować