Mięso jest bardzo kruche. Dobrego smaku i pięknego koloru roladzie nadaje masło, w którym rolada schabowa się piecze.
Średni
Składniki:
MIĘSO::
- schab bez kości: 1 kilogram
- sól peklowa: 2 łyżeczki
- pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
- olej (do smażenia): 3 łyżki
FARSZ::
- pieczarki: 0.5 kilograma
- cebula: 1 sztuka
- sól, pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki
- olej (do smażenia): 4 łyżki
DODATKOWO (DO OBłOżENIA MIęSA)::
- ser żółty, np. gouda (tyle plastrów, aby ich ilość była wystarczająca na pokrycie mięsa): 6 sztuk
DODATKOWO (DO PIECZENIA)::
- masło: 50 gramów
Rolada schabowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, odkroić resztki ścięgien. Lekko przekroić pośrodku wzdłuż , następnie naciąć w poprzek, najpierw z lewej strony, następnie z prawej tak, aby po rozłożeniu mięsa powstał "arkusz". Mięso oprószyć z dwóch stron solą peklowaną i pieprzem, przykryć folią spożywczą i rozbić. Zwinąć, ułożyć na półmisku, przykryć i włożyć do lodówki na 24 godziny.
2.PRZYGOTOWAĆ FARSZ: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli. doprawić solą i pieprzem. Dusić do momentu aż płyn wyparuje. Przestudzić.
4.Tak przygotowaną roladę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju ze wszystkich stron na patelni grillowej do momentu aż ładnie się przyrumieni. Następnie przełożyć ją do brytfanki obłożyć wiórkami masła. Piec w temp. 180st. ok. 1,5 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie ją obracając.
5.* Przed krojeniem roladę należy przestudzić, wcześniej usunąć sznurek.
Komentarze