Rolada różana śmietankowa

0 (0 ocen)

Rolada śmietankowa z truskawkami, cała w różach

Składniki:

  • jajka- 6 szt
    mąka -6 łyżek
    cukier -6 łyżek
    proszek do pieczenia- 1 łyżeczka
    tłuszcz
    barwnik spożywczy czerwony-szczypta
    barwnik zielony -szczypta
    KREM
    śmietana kremówka ( PURATOS)
    cukier puder -2 łyżki
    truskawki

Rolada różana śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada różana śmietankowa 1. 1. Ciasto na różę
    Z jednego jajka, oddzielić białko od żółtka. Białko ubić z łyżką cukru, na sztywną pianę. Do ubitej piany dodać żółtko i barwnik czerwony, dalej ubijając. Łyżkę mąki wymieszać z odrobiną proszku, przesiać do piany, delikatnie wymieszać.
  • 2. Blachę wyłożyć papierem, natłuścić tłuszczem. Łyżeczką wykładać porcje ciasta, rozmazując je po papierze, tak aby powstały nam róże.
  • Rolada różana śmietankowa 3. 2. Ciasto na listki
    Przygotować ciasto tak samo jak pierwsze, tylko dodać barwnik zielony. Łyżeczką wykładać ciasto, między różami, by nam powstały zielone listki
  • Rolada różana śmietankowa 4. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stop.na 5 minut.
  • Rolada różana śmietankowa 5. 3.Ciasto biszkoptowe
    Trzecie ciasto przygotować w ten sam sposób z pozostałych składników, tylko bez barwników.
  • Rolada różana śmietankowa 6. Ciasto wylać na podpieczoną dekorację, włożyć do piekarnika, piec do lekkiego zrumienienia.
  • Rolada różana śmietankowa 7. Z upieczonej rolady , usunąć pergamin, zawinąć ciasto w ściereczkę.
  • Rolada różana śmietankowa 8. KREM
    Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
  • 9. Truskawki umyć , osączyć, pokroić na połówki.
  • Rolada różana śmietankowa 10. Roladę rozwinąć, posmarować śmietaną, ułożyć połówki truskawek, ciasno zwinąć w rulon. Roladę odstawić do lodówki.

Porady

Robię zawsze krem ze śmietany Puratos, bo do niej nie trzeba , żadnych zagęstników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy