Rolada półkrucha z marmoladą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Marmolada wieloowocowa i mielone orzechy to doskonałe połączenie.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki
    2 żółtka
    1 jajko
    3 łyżki śmietany 18 %
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g margaryny
    1 szkl cukru pudru
    ok. 100 g marmolady
    ok. 1/2 szkl mielonych orzechów

Rolada półkrucha z marmoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy ze startą margaryną, jajkiem, żółtkami, śmietaną, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Gładkie ciasto owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Dzielimy na pół. Każdą część wałkujemy na prostokąt o długości małej keksówki. Smarujemy marmoladą i posypujemy mielonymi orzechami.
  • 3. Zawijamy w roladę, smarujemy białkiem i posypujemy resztą orzechów. Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy