• Rolada pieczarkowa

    Autor: Grażyna Piela, Czerwonka

  • Do uroczej leśniczówki w Czerwonce koło Ełku zaprosiła nas Grażyna Piela z córką i wnuczką.

  • Składniki

    Ciasto:
    ● 12 łyżek mąki
    ● 4 jajka
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● 1/2 l mleka
    ● sól
    Farsz:
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● 2 cebule
    ● 5 ogórków kiszonych
    ● 3-4 połówki papryki konserwowej (objętościowo powinno być trochę mniej niż ogórków)
    ● sól, pieprz
    ● olej do smażenia
    Oraz:
    ● 5-7 dag startego żółtego sera

  • Sposób przygotowania

    1.

    Składniki na ciasto miksujemy. Ciasto przelewamy na wyłożoną pergaminem blachę z piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut w 180 °C.

    2.

    Farsz: ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy. Cebule obieramy i siekamy. Podsmażamy na oleju z pieczarkami. Studzimy. Mieszamy z ogórkami i papryką. Doprawiamy.

    3.

    Na gorący placek wykładamy równomiernie farsz. Zwijamy delikatnie w roladę. Posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 20 minut.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    moj_niedzielny_obiad, sezonowe_przysmaki, szkola_babci
  • 1 komentarz

    • Gość
      2013-08-12T07:30:21+02:00 gość IP: 77.22.*.*
      Znakomite moja rodzinka raz w tygoniu prosi o rolade.Pozdrawiamy.

Autor: Grażyna Piela, Czerwonka

RedakcjaPP 5908

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-04-10T15:11:01+02:00

665 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_02-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »