Rolada paprykowo-serowa

5 (176 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Pyszna rolada, kolorowa, świetna na kanapki. Ładnie prezentuje się na stole :) gorąco polecamy, u nas każdy się nią zajada:)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 0,45kg żółtego sera gouda (w plasterkach)
    0,45kg sera białego półtłustego
    1 papryka czerwona
    1 papryka zielona
    pół ogórka zielonego
    1 pęczek szczypiorku
    1 cebula
    3 łyżki żelatyny
    1 szklanka mleka
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada paprykowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Paprykę zieloną i czerwoną, ogórka myjemy i kroimy w kostkę.
  • szczypiorek, cebula 2. Szczypiorek i cebule drobno siekamy.
  • biały ser 3. Żelatynę namaczamy w zimnym mleku jak spęcznieje to podgrzewamy aby się rozpuściła. Biały ser ugniatamy widelcem doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy mleko z żelatyną, dobrze mieszamy, dodajemy warzywa. Wstawiamy na około 10 minut do lodówki aby masa była twardsza i było nam łatwiej zawinąć w roladę.
  • układamy ser 4. Blaszkę o wymiarach 36x25, wykładamy folią aluminiową i papierem do pieczenia. Układamy żółty ser, tak aby plasterki sera nachodził na siebie i żeby tworzył prostokąt. W każdym miejscu mają być dwie warstwy.
  • ser 5. Blaszkę z serem wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni), gdy ser robi się miękki to wyjmujemy (ser musi się rozpuścić, tak około 5minut).
  • rolada 6. Gdy ser wystygnie wykładamy masę serową i zwijamy jak roladę.
  • rolada 7. Zawijamy w papier i folie aluminiową, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • podana rolada:) 8. Roladę podajemy pokrojoną w plasterki :) Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować