Rolada orzechowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

bardzo smaczne ciasto na niedzielę, imieniny, na co dzień i od święta

Składniki:

  • BISZKOPT

    3 jajka
    1/3 szklanki zimnej wody
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki cukru waniliowego

    MASA

    0,5 litra śmietanki 30 %
    2 śmietan-fixy
    400 g masy orzechowej z kawałkami orzechów

    50 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Rolada orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT

    Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier z cukrem waniliowym i ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać żółtka i razem wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Dokładnie razem wymieszać. Na blaszce o wymiarach 35 cm/ 35 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto. Piec 10 minut w 200 st C. Na blacie rozłożyć wilgotny ręczniczek. Upieczony biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na wilgotny ręcznik. Zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt zwinąć (razem z wilgotnym ręcznikiem) w roladę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

    MASA

    Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać śmietan-fixy oraz masę orzechową. Delikatnie a zarazem dokładnie razem wymieszać.

    Zimny biszkopt rozwinąć. Wyjąć ręcznik. Środek rolady posmarować masą z orzechami. 2 łyżki masy odłożyć. Roladę dosyć ściśle zwinąć. Wierzch posmarować 2 łyżkami odłożonej masy oraz polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Komentarze

Podobne przepisy