Rolada na szybko

4.99 (164 ocen)

  • 35 min

Pyszne, szybkie ciasto do kawy. Podobne w swoim programie robiła Ewa Wachowicz

  • 35 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 białko
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    2 łyżki bułki tartej
    1/2 kg jabłek
    1/4 łyżeczki cynamonu
    1/2 szkl porzeczek

    Blacha 38x35
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery

Rolada na szybko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, przekroić na pół i każdą połówkę na pięć części usuwając gniazda nasienne.
  • Ułożenie jabłek 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać bułką i ułożyć jabłka.
    Posypać cynamonem.
  • 3. Białka ubić z solą, dodawać partiami cukier z cukrem waniliowym a potem po jednym żółtku. Na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
  • Ciasto na jabłkach 4. Część ciasta wyłożyć łyżką na jabłka, posypać porzeczkami i wyłożyć resztę ciasta.
  • Ciasto w piekarniku 5. Piec w temperaturze 180 stopni ok 20 minut.
  • Przed zwinięciem 6. Po upieczeniu ciepłe ciasto zwinąć w roladę i zawinięte w ściereczkę zostawić do wystygnięcia. Zimne posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Porady

Zwijać od strony jabłek leżących poziomo, jeżeli zrobimy odwrotnie, rolada połamie się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować