Rolada mięsno - ziemniaczana

4.5 (167 ocen)

  • 30 min

Przepis na tę smaczną roladę wymyśliłam sama. Nieco czasochłonna, ale efekt jest wart czekania.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO ZIEMNIACZANE: 100 gr masła
    3 jajka,
    1 szkl mąki
    6-7 ziemniaków
    1 szklanka mleka
    sól,pieprz

    FARSZ: 80 dag mięsa mielonego
    1 jajko
    po pół papryki: czerwonej, żółtej i zielonej
    sól, pieprz

    POSYPKA NA WIERZCH: 3 łyżki startego, żółtego sera
    pęczek koperku
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada mięsno - ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa ziemniaczana przed upieczeniem 1. Ciasto ziemniaczane: ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie.(najlepiej dzień wcześniej). Gdy ziemniaki wystygną obierz i zmiel przez maszynkę. Masło utrzyj z 3 żółtkami. Dodawaj stopniowo mąkę, zmielone ziemniaki i mleko. Połącz. Przypraw solą i pieprzem. Ubij pianę z białek na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą ziemniaczaną. Rozsmaruj na natłuszczonej prostokątnej, dużej blaszce (oryginalnej z piekarnika) na grubość ok 1 cm. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • składniki na farsz 2. Farsz: papryki umyj, wykrój gniazda nasienne, pokrój w kosteczkę. Jajko wbij do mielonego, dodaj pokrojone papryki. Przypraw do smaku, wymieszaj.
  • rozłożenie masy mięsnej na spodzie ziemniaczanym 3. Podpieczony, gorący placek ziemniaczany przełóż na bawełnianą ściereczkę. Rozsmaruj masę mięsną, zwiń w roladę. Przełóż na blaszkę. Posmaruj rozkłóconym jajkiem z mlekiem.Posyp serem żółtym, wymieszanym z umytym, poszatkowanym koperkiem. Piec ok.30-40 min.w 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować