1,20 kg cielęciny lub wieprzowiny bez kości albo piersi z indyka
60 dag mieszanych grzybów leśnych
2 cebule
zioła świeże lub suszone
1 / 2 pęczka cienkiego szczypiorku
2 łyżki masła
2 łyżki oleju
sól
pieprz
Rolada mięsno - grzybowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby dokładnie oczyścić, obciąć trzony, starannie umyć, osączyć pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i oleju, wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulę, dusić, odparować, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
2.Mięso umyć, starannie osuszyć, rozbić na duży płat, oprószyć solą i pieprzem posypać świeżymi, drobno pokrojonymi ziołami lub pokruszonymi suszonymi, posmarować grzybowym farszem, zwinąć, spiąć albo zawiązać nitką.
3.Roladę obsmażyć na pozostałym tłuszczu, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i upiec
Porady
Podawać z kapustą ugotowaną z grzybami oraz z ziemniakami purre.
Komentarze