ROLADA MIELONA Z PESTKAMI DYNI I SŁONECZNIKA

5 (159 ocen)

Dodatek pestek dyni i słonecznika nadaje roladzie wyjątkowego smaku.Bardzo dobra rolada jako wędlina do chleba,jako danie do zimnego bufetu.

Składniki:


  • 1,60 kg. chude mięso mielone wieprzowe
    0,50 kg. pieczarek
    0,30 kg.żółty ser bez dziurek np.edamski
    0,30 kg.szynki drobiowej
    0,50 szk.mleka
    4 łyżki pestek dyni
    3 łyżki słonecznika łuskanego
    4 ząbki duże czosnku

    sól,pieprz,ostra papryka mielona,bazylia,rozmaryn do smaku,sezam,sok z cytryny,olej .
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 1. Pieczarki umyć,kapelusze pokroić w ćwiartki lub ósemki / uzależnione od wielkości pieczarek/,ogonki w kostkę.
    Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pokrojone kapelusze,skropić sokiem z cytryny i smażyć do czasu odparowania wody,dodać pokrojony w zapałkę czosnek,chwilę smażyć,przyprawić do smaku i wyjąć usmażone grzyby,tłuszcz i czosnek pozostawić.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 2. Na powstały tłuszcz dodać ogonki pieczarek,chwilę smażyć,wsypać posiekane pestki dyni,słonecznik,jeszcze chwilę smażyć i przestudzić
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 3. Mięso włożyć do miski,wlać mleko,przyprawić do smaku przyprawami i wyrobić gładką masę.Wsypać pestki,wymieszać.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 4. Na koniec dodać usmażone kapelusze pieczarek i wymieszać.
  • 5. Ser i szynkę pokroić w słupki.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 6. Przyciąć dwa kawałki papieru do pieczenia o długości ok.50 cm,każdy posmarować olejem na 3/4 wielkości i posypać ziarnami sezamu.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 7. Na tak przygotowany papier położyć po połowie wyrobionej masy mięsnej i za pomocą wałka do ciasta równo rozłożyć masę pozostawiając wolne boki papieru i kawałek z długości.
    Na warstwie mięsa ułożyć słupki sera i szynki, 5 rzędów szynki i 4 rzędy sera.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 8. Pomagając sobie papierem zwinąć całość w roladę.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 9. Zawinąć całość w papier,końcówki związać bawełnianą nicią.Blaszkę wyłożyć również papierem do pieczenia,wlać 3/4 szk.zimnej wody i ułożyć rolady.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 10. Piekarnik nagrzać do 200C włożyć rolady z piec 30 min.Odwrócić delikatnie rolady na drugą stronę i ponownie zapiekać 30 min.Czynność powtórzyć,jeszcze raz odwrócić rolady i zapiekać kolejne 30 min.Pozostawić w papierze do przestygnięcia.
  • rolada mielona z pestkami dyni i słonecznika 11. Przed podaniem odwinąć z papieru,ułożyć na półmisku,ozdobić.

Porady

.Podana na ciepło z kaszą gryczaną będzie doskonałym daniem obiadowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować