Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Przepyszna i zdrowa rolada z ciasta marchewkowego z farszem z kaszy i soczewicy.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki :
    Ciasto :
    - marchew - 250 g
    - masło - 125 g
    - mąka pszenna - 0,5 szkl
    - mąka gryczana - 0,5 szkl
    - sól - 1 łyżeczka
    Farsz;
    - kasza gryczana - 100 g
    - soczewica czerw. - 100 g
    - quinoa - 100 g
    - jajko - 1 szt
    - sól - 1 łyżeczka
    - pieprz - 1 szczypta
    - lubczyk - 1 szczypta
    - maggi - 3 łyżki
    - natka - 1 pęczek
    - szczypiorek - 1 pęczek
    - cebula - 1 szt
    - masło klarowane - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Rolada marchewkowa ze skarbami ziemi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:

    Przygotowujemy 3 garnki.

    Do każdego wlewamy ok. o,5 l wody i wrzucamy przyprawy – sól , pieprz , odrobinę lubczyku i po łyżeczce maggi.

    Kaszę gryczaną , soczewicę czerwoną i quinoa płuczemy dwukrotnie a potem wkładamy do osobnych garnków.

    Gotujemy do miękkości :

    - quinoa – ok. 15 minut ( aż wchłonie wodę )

    - soczewica – ok. 15 minut

    - kasza gryczana – ok. 20 minut.

    Po ugotowaniu odcedzamy.

    Na dużej patelni roztapiamy klarowane masełko , dodajemy posiekaną cebulę.

    Wrzucamy ostudzone kasze , doprawiamy do smaku jeszcze odrobiną soli , pieprzu i maggi.

    Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypiorek.

    Dokładnie , ale lekko mieszamy.

    Dodajemy roztrzepane jajko , które „sklei” farsz.

    Zostawiamy do przestudzenia i bierzemy się za przygotowanie ciasta.



    Ciasto :

    Marchew obieramy , ścieramy na tarce na grubych oczkach.

    Dodajemy miękkie masło i obydwie mąki.

    Doprawiamy solą i wyrabiamy ciasto do momentu aż składniki się połączą.

    Ciasto wyciągamy na stolnicę , podsypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości do 1 cm.

    Ciasto musimy obficie podsypywac , gdyż się klei!

    Całośc:

    Na przygotowane ciasto nakładamy ostudzony farsz.

    Delikatnie zwijamy w roladę ( możemy to zrobic na ściereczce lub folii aluminiowej – będzie nam wygodniej ).

    Układamy w formie do keksa i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.40 minut.

    Ok. 15 minut przed końcem pieczenia górę smarujemy roztrzepanym białkiem.

    Zostawiamy w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.

    Podajemy gorące np. z czerwonym barszczykiem.

    * Świetnie smakuje odgrzewana na maśle!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Marchewka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować