Rolada marchewkowa

4.63 (258 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Trochę marchewki i twarogu, a na stole prezentuje się jak wykwintne danie. Przy okazji świetnie smakuje.

Składniki:

  • 500 g marchewki
    4 jajka
    50 g masła
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka ostrej musztardy
    150 g twarogu
    1 - 2 łyżki śmietany
    1/2 pęczka szczypiorki
    5 -6 rzodkiewek
    szczypta chili
    pieprz
    sól

    Forma: 23/25 wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.63 (258 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marchewka 1. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do schłodzenia.
  • Z żółtkami 2. Dodać żółtka i dobrze wymieszać.
  • Z białkami 3. Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.
  • W formie 4. Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.
  • Zdejmowanie papieru 5. Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.
  • Składniki nadzienia 6. Twaróg zmiksować ze śmietaną ( jeżeli jest wilgotny to dać mniej śmietany). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno pokroić i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Rolada 7. Wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.
  • Rolada 8. Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rzodkiewka Szczypiorek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować