Rolada marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Masło rozgrzać na patelni, dodać marchewkę, cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Dusić 10 minut, pod koniec dodać musztardę i zostawić do schłodzenia.
2.Dodać żółtka i dobrze wymieszać.
3.Białka ubić dodając szczyptę soli i delikatnie, kilkoma ruchami wymieszać z marchewką.
4.Wyłożyć masę do formy, wyrównać i piec 20 min. w temp. 180*C.
5.Po upieczeniu wyrzucić na ściereczkę, drugą ściereczką przykryć na 1 -2 minuty a następnie delikatnie zdjąć papier.
6.Twaróg zmiksować ze śmietaną ( jeżeli jest wilgotny to dać mniej śmietany). Rzodkiewkę zetrzeć na tarce, szczypiorek drobno pokroić i dodać do sera. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
7.Wyłożyć na przestygnięty blat z marchewki i rozsmarować.
8.Zwinąć roladę, zawinąć w papier i schłodzić w lodówce. Zimną roladę kroić w plastry, dowolnie udekorować.
Komentarze