Rolada malinowa łaciata

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rolada którą robi się szybko, jest lekka jak puch i mocno malinowa. Polecam dla łasuchów i nie tylko. Miłośnicy malin będą zadowoleni. Moja wersja nie jest mocno słodka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt

    3 jajka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao


    krem:

    400 ml śmietany kremówki 30 %
    350 g malin
    1/2 cytryny
    2 łyżeczki pełne żelatyny
    2 łyżki cukru
    puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Biszkopty

Rolada malinowa łaciata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • maliny przecieram przez sitko 1.

    Maliny, przekładam do garnka, zostawiam 50 g dodaję cukier, sok z cytryny i na wolnym ogniu gotuję aż maliny będą miękkie. Przecieram przez sitko. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dolewam gorący sok malinowy około 1/2 szklanki i rozpuszczam. Wlewam do reszty soku. Odstawiam aż galaretka malinowa zacznie lekko tężeć.
  • czekoladowe łatki 2. Do miski wbijam białka, najlepiej jak będą miały temperaturę pokojową , dodaję odrobinę soli i miksuję na sztywno. Dodaję cukier stopniowo i dalej ubijam, na końcu dodaję żółtka i ubijam na puch. Dodaję przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszam już łyżką drewnianą. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia. Odkładam trzy łyżki ciasta do którego dodaję kakao. Na papierze robię kleksy kakaowe,
  • rolada po upiecznieu 3. na nie wylewam delikatnie jasne ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i piekę około 15 minut, sprawdzam patyczkiem czy ciasto nie klei się. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepły biszkopt przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier do pieczenia i zwinąć razem ze ścierką wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostudzenia.

  • krem malinowy 4. Śmietanę kremówkę ubijam na pół sztywno, dokładam galaretkę malinową i dalej ubijam aż się połączą. Wstawiam do lodówki aż krem będzie gęsty. Biszkopt rozwijam, smaruję kremem, układam resztę malin , i zwijam roladę. Dodatkowo owijam jeszcze w papier i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować