Rolada makowo-śmietankowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna,lekka i delikatna,w sam raz do popołudniowej kawy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 jajka
    3 łyżki cukru
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki suchego maku
    3 łyżki zimnej wody
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    1 łyżka żelatyny
    cukier puder do smaku

Rolada makowo-śmietankowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na biszkopt. 1. Białka ubić na sztywną pianę,wsypać cukier i ubijać,dodać żółtka i wodę,dokładnie ubić.Na koniec dodać mąkę,proszek do pieczenia i mak,delikatnie wymieszać.
  • W blaszce. 2. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową,o wymiarach 24 cm x 35 cm.
  • Upieczone. 3. Biszkopt piec około 15 minut w temperaturze 170 stopni.Z gorącego zdjąć papier i zawinąć w ściereczkę,wystudzić.
  • Śmietana. 4. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę,dokładnie połączyć.
  • Z masą. 5. Kilka łyżek śmietany odłożyć do dekoracji.Na biszkopt rozsmarować śmietanę i zwinąć roladę.
  • Gotowa rolada. 6. Odłożoną śmietaną udekorować roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki.Gotową roladę wstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze

Podobne przepisy