rolada makowa z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gratka dla milośników truskawek- rolada jest lekka i przepyszna. Zrobiłam ją dla mamy.

  • 60 min

Składniki:

  • na biszkopt: (duża blaszka z piekarnika)

    5 jajek
    1/2 szklanki maki
    1/3 szklanki maku
    1/3 szklanki kokosu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru

    na wypełnienie:
    200 g gęstego serka homogenizowanego o smaku truskawkowym
    300 ml śmietanki kremówki
    1/2 szklanki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    kilka truskawek

Rolada makowa z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na sztywno. Nadal ubijając dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę, proszek, mak i kokos. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę koniecznie wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 175*C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto na wilgotną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę razem ze ściereczką. Odstawić do wystygnięcia.Po wystudzeniu, rozwinąć roladę i nakładać masę wypełniającą.
  • 2. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku, przestudzić, dodać do masy. Masę wyłożyć na ciasto (część odłożyć), ułożyć pokrojone truskawki, zwinąć. Pozostałą masą posmarować roladę z wierzchu. Udekorować truskawkami.

Porady

Roladę należy odstawić na kilka godzin, aby masa dobrze steżała

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy