Rolada makowa z rodzynkami i białą czekoladą w polewie czekoladowo- orzechowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:Rodzynki zalać wrzątkiem , pozostawić na 30 min , odcedzić , ostudzić.
2.Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką. Dodać rodzynki , ponownie wymieszać. ( nie miksować!)
3.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę , rozsmarować po całości. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
4.Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
5.Masa makowa:Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach , wymieszać dokładnie z masą makową.
6.Polewa:W garnku roztopić masło , dodać czekoladę oraz śmietanę , pozostawić na wolnym ogniu do powstania płynnej polewy czekoladowej co jakiś czas mieszając.
7.Zwinięcie: Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości masę makową.
8.Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
9.Roladę polać czekoladą , posypać kawałkami orzechów.
Odstawić do lodówki na 2-3 godz , do zastygnięcia polewy.
Komentarze