rolada lodowa z jagodami

4.5 (141 ocen)

  • 40 min

Taka rolada to doskonały sposób na podanie lodów. Pojedyncze porcje można podać z kleksem bitej śmietany i jagodowym sosem.

  • 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt:
    3 jajka
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    na nadzienie:
    szklanka jagód leśnych świeżych lub mrożonych
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    ok. 750 ml lodów waniliowo-czekoladowych

    owoce do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Biszkopty Lody

Rolada lodowa z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników podanych na biszkopt upiec cienki biszkopt na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem. Pilnować przy pieczeniu, aby za bardzo się nie wysuszył. Ściereczkę zwilżyć wodą, odcisnąć i wyłożyć na nią gorący biszkopt. Zwinąć jak roladę i odstawić.
  • 2. Jagody umieścić w rondelku, zasypać cukrem i dusić aż puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić o odrobinie wody i wlać do borówek gotując jak kisiel aż zgęstnieje. Ostudzić.
  • 3. Biszkopt delikatnie rozwinąć, rozłożyć na nim lody i jagody. Zwinąć w roladę i wstawić do zamrażalnika. Podawać pokrojoną w plastry z owocami lub śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Borówki amerykańskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować