Rolada krucho - drożdżowa z orzechami i nutą cynamonu

4.47 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Polecam!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 3 rolady:
    Nadzienie orzechowe:
    50 dag orzechów włoskich
    2 jajka
    ¾ szkl mleka
    4 łyżki płynnego miodu
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka cynamonu

    Ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag margaryny
    5 dag drożdży
    0,2 szkl mleka
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (146 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada krucho - drożdżowa z orzechami i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić. Mleko zagotować z miodem, cukrem, kakao i cynamonem. Wrzącym mlekiem zalać orzechy, ostudzić. Jajka roztrzepać i połączyć z masą orzechową. Gdyby masa wyszła bardzo gęsta dodać trochę mleka.
  • 2. Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby zaczęło pracować. Margarynę posiekać z mąką, dodać zaczyn oraz pozostałe składniki, krótko wyrobić. Ciasto ma być dość gęste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość krótko wyrobić, podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąty. Rozsmarować na każdym placku orzechowe nadzienie i zwinąć w rolady. Każdy placek owinąć w papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach do zrumienienia rolad ok. 30 – 40 minut. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (190 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To może cię zainteresować