Rolada krucho - drożdżowa z orzechami i nutą cynamonu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie orzechowe: Orzechy zmielić. Mleko zagotować z miodem, cukrem, kakao i cynamonem. Wrzącym mlekiem zalać orzechy, ostudzić. Jajka roztrzepać i połączyć z masą orzechową. Gdyby masa wyszła bardzo gęsta dodać trochę mleka.
2.Ciasto: Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu aby zaczęło pracować. Margarynę posiekać z mąką, dodać zaczyn oraz pozostałe składniki, krótko wyrobić. Ciasto ma być dość gęste. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość krótko wyrobić, podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąty. Rozsmarować na każdym placku orzechowe nadzienie i zwinąć w rolady. Każdy placek owinąć w papier do pieczenia. Piec w 180 stopniach do zrumienienia rolad ok. 30 – 40 minut. Dowolnie udekorować.
Komentarze