Rolada kokosowo-chałwowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Delikatna, bardzo smaczna rolada biszkoptowa. Idealna do niedzielnej kawy z przyjaciółmi. Polecam.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 żółtek
    4 białka
    100 gr cukru pudru
    80 gr mąki pszennej
    20 gr mąki ziemniaczanej
    Szczypta soli
    Krem:
    1 mały kubek śmietanki 30% - 200gr
    1 śmietan-fix
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki wiórek kokosowych
    100 gr chałwy o smaku waniliowym
    2 łyżki dżemu porzeczkowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada kokosowo-chałwowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka zmiksować z połową cukrem pudrem na puch. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać pozostały cukier puder i jeszcze raz zmiksować na sztywną pianę. Mąki wymieszać i przesiać. Do żółtek dodawać na przemian odrobinę mąki i pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto.
    Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wylać na blachę, równomiernie rozprowadzić łopatką, tworząc prostokąt. Piec na środkowym poziomie w rozgrzanym do 220stC piekarniku ok. 10 minut. Do suchego patyczka. Piekłam góra-dół z termoobiegem.
    Upieczony biszkopt od razu po wyciągnięciu z piekarnika położyć na suchą ścierkę, tak aby papier był na górze. Delikatnie ściągnąć papier i przykryć biszkopt do wystudzenia wilgotną ścierką.
  • 2. Śmietankę ubić z śmietan-fixem na sztywno, dodać cukier puder oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
    Wystudzony biszkopt posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie bitą śmietaną kokosową. Chałwę pokruszyć i posypać cały biszkopt. Zwinąć w roladę. Schłodzić najlepiej przez noc w lodówce.

Porady

Składniki podane na ok 15 porcji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować